Bijeenkomst Stichting Ondernemersfonds Weststellingwerf

Wolvega – Er is ruimte voor nieuwe initiatieven. Dat is misschien wel de centrale boodschap op de bijeenkomst van de Stichting Ondernemersfonds Weststellingwerf (SOW).Er is vanuit de reclamebelasting voor ondernemers namelijk nog budget voor de uitvoering van plannen die het ondernemersklimaat in Wolvega verbeteren.

Minder dan gehoopt

De SOW kwam maandagavond samen in de Rabobank, die de ruimte belangeloos beschikbaar stelde. Penningmeester Frank Zeinstra lichtte de financiën toe. Er bleek onder meer dat er minder reclamebelasting is geïnd dan gehoopt, omdat een aantal ondernemers bezwaar maakte en uiteindelijk ook niet hoefde te betalen. Mede daardoor zijn de inkomsten in 2017 niet zoals verwacht 40.000 euro, maar ruim 35.000 euro.
Van dat geld krijgt de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Wolvega (WOW) de bulk: 30.000 euro, wat onder meer wordt besteed aan de intocht van Sinterklaas, de feestverlichting, het programma rondom de Fiets4daagse en het Lindefestival. De WOW heeft voor al die activiteiten jaarlijks ruim 40.000 euro nodig. De ruim 10.000 euro die na de SOW-bijdrage nog nodig is, komt uit contributie van WOW-leden (6.000 euro) en inkomsten uit de Sinterklaaskrant (6.700 euro).

Dit jaar kreeg de Pietenbrigade 1.500 euro, voor nieuwe pakken, een aantal horeca-ondernemers van het Centrumplein krijgt 1.000 euro voor bloembakken op het plein en de Stichting Parkmanagement krijgt over een periode van 3 jaar in totaal 6.000 euro voor onder andere de bewegwijzering op het industrieterrein.

‘Voor een goed plan is altijd geld’

Onderaan de streep staat nu nog ruim 3.000 euro. Volgens SOW-voorzitter Henk Verkerk van Autoservice Post kunnen ook niet-winkeliers hier aanspraak op maken. ‘Als je fysiotherapeuten als voorbeeld neemt: je zou met een groep fysiotherapeuten een sportdag kunnen organiseren. We willen graag input vanuit alle gelederen. Het gaat om samenwerken. Uiteindelijk profiteert iedereen.’ Of, zoals duo-voozitter van de WOW Bert Piest van de HEMA eerder op de avond zegt: ‘Voor een goed plan is altijd geld.’

Centrummanager

Het bestuur heeft zelf ook allerlei ideeën, maar heeft om die plannen uit te voeren wel hulp nodig. Van de gemeente bijvoorbeeld. Bert Piest hoopt op de komst van een centrummanager, die kan fungeren als de verbindende factor tussen gemeente en ondernemers. ‘Iemand die kansen signaleert en die een centraal punt voor ideeën is.’

Positief over Van de Nadort

En wie weet gaat het lukken, want meerdere aanwezigen laten zich erg positief uit over de huidige sfeer op het gemeentehuis. De komst van burgemeester André van de Nadort wordt daarbij als frisse wind gezien. ‘Deze burgemeester gaat wél bij bedrijven op bezoek, of eigenlijk bij boeren, burgers en buitenlui’, zei Henk Verkerk tevreden. Piest noemt de constructieve en prettige houding van Van de Nadort na de brand in het oude gemeentehuis, aan het Centrumplein.

 

(Tekst: Magda Dullemond; Foto: Lenus van der Broek)

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.