Grote plannen voor het centrum van Wolvega

Het college van burgemeester en wethouders van Weststellingwerf heeft ingestemd met drie ambitieuze plannen voor het centrum van Wolvega. Het gaat om het volledig vernieuwen van de winkelstraat, de gebiedsontwikkeling van het Pastorieplein en de gebiedsontwikkeling van het Acht-Pilarenplein. De gemeente investeert ongeveer 24 miljoen in deze totale ontwikkeling. De plannen komen voort uit de centrumvisie die in juni 2021 is vastgesteld door de gemeenteraad.

Bruisend groen centrum

Wethouder Roelof Theun Hoen noemt de plannen groots en ambitieus: ‘‘We willen een bruisend centrum creëren met veel groen en waar veel te beleven is. Hiervoor hebben we grote plannen die ervoor zorgen dat Wolvega klaar is voor de toekomst. Dat is niet alleen goed voor de centrumondernemers, maar maakt Wolvega ook aantrekkelijker om te wonen, werken en verblijven. Het zijn ambitieuze plannen, maar wel realistisch en passend bij de grootte van Wolvega.’’

Eind 2021 presenteerde de gemeente Weststellingwerf een voorlopig ontwerp voor de herinrichting van het centrumgebied van Wolvega. Dit plan is aangepast tot een kwalitatief hoogwaardig plan waarin de identiteit van Wolvega zichtbaar is. Zo komen er hoefijzers en sporen van een sulky in de bestrating die verwijzen naar de paardensport waar Wolvega om bekendstaat.

Het groene hart van Wolvega

Het idee is om van het gebied tussen Huize Lindenoord en de kerk Op de Hoogte, inclusief het Pastorieplein, het groene hart van Wolvega maken. Dit gebied wordt ingericht als een park. Om toekomstige parkeerproblemen te voorkomen, worden er onder dit park parkeerplekken voor ongeveer
130 auto’s gerealiseerd. Daarnaast werkt de gemeente samen met lokale ondernemers aan deze gebiedsontwikkeling. Huize Lindenoord wordt omgebouwd tot een hoogwaardige horecagelegenheid.

De voormalige panden van de Blokker, Intertoys en Witmus worden herontwikkeld tot woningbouw met winkels op de begane grond. Het gebied rondom de kerk en het bijbehorende eigendom worden onderdeel van de gebiedsontwikkeling.

Acht-Pilarenplein

Ook op en rond het Acht-Pilarenplein ziet het college van burgemeester en wethouders kansen. Het gaat dan bijvoorbeeld om extra parkeerplekken en een betere bereikbaarheid van het Acht-Pilarenplein. Ook de randen van het plein kunnen beter worden benut. Nu bestaat een groot deel uit de achterkant van de winkelstraat. De mogelijkheden om het Acht-Pilarenplein verder te ontwikkelen, wil het college eerst verder onderzoeken samen met onder andere betrokken ondernemers.

Voordat de plannen kunnen worden uitgevoerd, moet de gemeenteraad hier een besluit over nemen en het budget beschikbaar stellen. Op 17 april vergadert de raad over de plannen. En op maandag 8 mei neemt de raad waarschijnlijk een besluit. Bij een positief raadsbesluit, organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor ondernemers, inwoners en andere belanghebbenden.

Lees op de website van de gemeente meer over de plannen voor het centrum van Wolvega.

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.