Ondernemers versterken digitale weerbaarheid

Wolvega – De gemeente had ondernemers op de bedrijventerreinen in Wolvega uitgenodigd voor een Cyber-to-go-roadshow. In het Motip Dupli Experience Center leerden ze donderdagavond hun digitale weerbaarheid te versterken. In de Cyber-to-go-roadshow werd uitgelegd wat digitale dreigingen zijn en kregen ze tips die ze meteen kunnen inzetten. De bijeenkomst was interactief en prikkelend. Als het aanslaat, volgen er meer bijeenkomsten voor verschillende doelgroepen.

Er waren ruim dertig deelnemers. Dit is een thema naar aanleiding van de Week van de Veiligheid in oktober. Burgemeester André van de Nadort opende de bijeenkomst. Hij stelde vast dat er steeds meer ondernemers worden getroffen door cyberaanvallen van criminelen. Hij drukte de aanwezigen op het hart bij cyberaanvallen direct aangifte te doen bij de politie.

Verder waren workshops cybercrime escaperoom(s), een MKB crisisgame waarbij een bedrijf digitaal aangevallen wordt, demonstraties over veilig internetgebruik, een ervaringsdeskundige en professional komen aan het woord. Ook is voor de ondernemers belangrijk zeer regelmatig back-ups te maken en aanschaf nieuw ICT apparatuur. Ook moeten regelmatig de wachtwoorden worden gewijzigd en vooral sterker maken.

Niet alle Wifi verbindingen zijn veilig

Deskundigen en studenten van het Friesland College hebben op het bedrijventerrein een route gereden en scans uitgevoerd van de Wifi verbindingen. 576 scans waren goed tot redelijk beveiligd, drie waren slecht beveiligd en 80 waren niet beveiligd.

Deze bijeenkomst was een samenwerking van: gemeente Weststellingwerf, Stichting Cyber Safety Noord Nederland, Friesland College, Platform Veilig Ondernemen Noord Nederland en Parkmanagement Wolvega.

(Foto: Lenus van der Broek)

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.