Zij-instromers in de Bouw in Weststellingwerf

Wolvega – Praktijk Uitzendburo Bouw is met ingang van 19 februari gestart met het  project  ‘Zij-instroom in de bouw’ dat gericht is op jongeren, statushouders en 30 tot 50-plussers. De belangrijkste voorwaarde? Enthousiasme om te werken in de bouw.

Praktijk Uitzendburo Bouw, afgekort PUB, is een uitzendbureau dat gericht is op de bouw. ,,PUB is een onderdeel van Bouwmensen FNZ en werd in 2009 in het leven geroepen in de crisisperiode om ex-leerlingen van Bouwmensen te behouden voor de branche”, legt Bram van der Velde, coördinator van PUB, uit. Jongeren kunnen bij Bouwmensen FNZ een BBL-opleiding volgen in de richting metselen, timmeren of tegelzetten. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg en is een combinatie van leren en werken. Van der Velde vervolgt: ,,Inmiddels is gebleken dat alleen de instroom van deze jongeren niet voldoende is om te voorzien in de vraag naar goed opgeleide mensen in de bouw . Er is met name een tekort aan metselaars en tegelzetters. Met dit project hopen wij via andere kanalen gemotiveerde mensen te vinden voor onze bedrijven.”

PROJECT WOLVEGA

Op vrijdag 9 maart om 9.30 uur is de officiële start in de unit van het Bedrijvenverzamelgebouw in Wolvega, waar nu al metselaars en tegelzetters bezig zijn. Namens de Weststellingwerfse Aannemerssociëteit (WAS) coördineert bestuurslid Bert Koning samen met Bram van der Velde van Praktijk Uitzendburo Bouw, dit project. Het zij-instroomproject van PUB richt zich op werkzoekenden, die woonachtig zijn in de directe omgeving. PUB werkt hierbij samen met UWV en Sociale Diensten. Het traject behelst een periode van negen maanden, waarbij de kandidaten de eerste zes weken een verkorte basis praktijkopleiding krijgen bij Bouwmensen, gevolgd door een stage van zeven weken bij een leerbedrijf om kennis en vaardigheden te verdiepen. Deze periode van 13 weken is met behoud van uitkering. Indien nodig wordt deze periode verlengt tot maximaal 6 maanden. Na deze periode krijgt de kandidaat een contract bij PUB aangeboden voor zes maanden. ,,We starten ieder kwartaal met minimaal vijf mensen, die graag in de bouw aan de slag willen als metselaar of tegelzetter”, aldus Van der Velde. ,,Het is een overzichtelijk en relatief kort traject dat mensen de kans biedt om hun droom waar te maken. De belangrijkste vereisten zijn enthousiasme om in de bouw aan de slag te gaan en  de Nederlandse taal moet van voldoende niveau zijn in verband met veiligheid op de bouwplaats. Wij zoeken mensen met een echte werkersmentaliteit, die niet bang zijn om de handen uit de mouwen te steken.” Maar liefst vijftien onderneming in Weststellingwerf doen mee aan dit project.

AANMELDEN

Aanmelden voor het zij-instroomproject in de bouw kan via info@pubbouw.nl  o.v.v. ‘aanmelden zij-instroom’. De kandidaten worden dan uitgenodigd voor een intakegesprek bij PUB, waarna zij bij gebleken geschiktheid ieder kwartaal kunnen starten met de opleiding. ,,De opleiding behelst tevens een basiscursus VCA (Veiligheid Checklist Aannemers), bijscholing taal (iom Sociale Dienst en UWV), veiligheidsschoenen en goed begeleiding. Eventuele reiskosten worden vergoed. Afhankelijk van motivatie en prestatie bestaat na afloop van het project de mogelijkheid om door te groeien naar een opleiding via Bouwmensen. Praktijk Uitzendburo Bouw is lid van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) en is NEN4400 en VCU gecertificeerd.

BEDRIJVEN

Natuurlijk kan dit project mede slagen door de inzet van bedrijven, waar de mensen op stage gaan en gedurende 6 maanden zich verder kunnen ontwikkelen in hun vak. Wilt u een bijdrage leveren aan dit initiatief, of heeft u nog vragen, dan kunt u met ons contact opnemen.

De contactgegevens zijn: Praktijk Uitzendburo Bouw, Archimedesweg 8, Leeuwarden. Tel: 058 – 215 70 37. www.pubbouw.nl

 

(Foto: Lenus van der Broek)

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.