Fysiosport | Wilma ter Haar

 Wilma ter Haar heeft de uitdaging van Klaske Speerstra aangenomen.

Op een dinsdagmiddag komen we aan bij FysioSport in Wolvega en we worden meteen hartelijk ontvangen door Wilma ter Haar. Er wordt verse koffie gezet en al snel zitten we midden in een kennismakingsgesprek.

Zou je kunnen omschrijven hoe je bent gestart met het bedrijf?
Na mijn studie ben ik gaan werken bij een maatschap met 5 andere fysiotherapeuten. Gerard van den Akker was één van de maten en samen met hem heb ik in 1995 FysioSport opgericht. In 1998 zijn Gerard en ik uit de maatschap gestapt en zijn we bij FysioSport ook fysiotherapie gaan aanbieden. Voor die tijd waren we erg vooruitstrevend, omdat we één van de eerste fysiotherapeuten in Nederland waren die zowel fysiotherapie als fitness aanboden. Na een succesvolle samenwerking is Gerard in 2019 met pensioen gegaan en vanaf dat moment ben ik volledig eigenaar van het bedrijf.

Samen met 5 andere fysiotherapeuten run ik nu het bedrijf. Trots vertelt Wilma dat ze erg blij is met haar team. In december start er nog een nieuwe fysiotherapeut en dat is, gezien de drukte, een welkome aanvulling op ons team.

Wat wil je met je bedrijf uitstralen?
Daar hoeft Wilma niet lang over na te denken. Ze vertelt dat ze het erg belangrijk vindt om voor iedereen toegankelijk te zijn én dat klanten zich bij FysioSport thuis voelen. Bewegen is onze specialiteit en de kracht van het bedrijf is de wisselwerking tussen fysiotherapie en sport.  We geven onze klanten persoonlijke aandacht en vinden het belangrijk dat iedereen in zijn waarde wordt gelaten.

Hoe weten de mensen jullie te vinden?
Wilma moet daar even over nadenken en geeft dan aan dit eigenlijk vanzelf gaat. In de afgelopen jaren is mijn klantenkring steeds groter geworden en veel van mijn klanten sporten al bijna 25 jaar bij FysioSport. Ook de wisselwerking tussen Fysiotherapie en Sport levert ons veel klanten op. Als sporters een klacht hebben komen ze in de Fysiotherapie en als klanten uitbehandeld zijn gaan ze vaak door met sporten.

Wat maakt voor jou het ondernemen interessant of juist lastig?
Het bedenken van nieuwe dingen vind ik erg leuk. Vanuit zorgverzekeraars ligt het aanbieden van fysiotherapie redelijk vast, maar in de fysiosport is er nog veel vrijheid om het zelf uit te zoeken. Daarnaast haal ik mijn energie uit het ontwikkelen van mijn medewerkers, zowel op individueel als teamniveau.

Vanwege corona waren de afgelopen jaren wel erg zwaar. We moesten een aantal weken volledig dicht en in die tijd heb ik de gezondheid van klanten achteruit zien gaan.  Als zorgverlener wil je graag mensen helpen, maar dat was toen niet mogelijk. Gelukkig kunnen we nu zowel de fysiotherapie als de fysiosport weer aanbieden.

Waar haal jij de meeste inspiratie uit?
‘Met andere collega’s sparren’, zegt Wilma meteen. Juist bij de CCW is het interessant om te horen hoe andere ondernemers naar bepaalde zaken kijken. Wilma vertelt dat ze 24 jaar samen met Gerard de “lijntjes heeft uitgezet” en dat het wel even zoeken was toen Gerard met pensioen ging. Ondertussen lukt het me dit aardig en ben ik zelf aan de slag gegaan met het maken van plannen voor FysioSport. Samen met het team heb ik ondertussen een aantal strategie sessies gehad, zodat we mijn plannen gezamenlijk vorm kunnen gaan geven.

Wat is een bijzonder project voor jou geweest?
Wilma moet even nadenken, want er zijn meerdere bijzondere projecten geweest. Toch is er een project wat er het meeste uitspringt en dat is die van de testdag voor 50-plussers. Dit was voor die tijd (1996) erg vooruitstrevend. We hebben in 4 zaterdagen bijna 400 mensen getest op lengte, gewicht, BMI, bloeddruk en conditie. Na deze testdagen hebben zich uiteindelijk 80 mensen aangemeld voor een lidmaatschap bij FysioSport. Dit was een super resultaat.

Wat betekent (voor jou) ondernemen in Weststellingwerf?
Wilma vertelt dat ze oorspronkelijk niet uit Weststellingwerf komt, maar zich er ondertussen erg thuis voelt. Ik heb hier veel contacten opgebouwd en blijf graag trouw aan de mensen met wie ik al lang zakendoe.

Wat is het doel van netwerken als lid van de CCW?
In de afgelopen jaren zijn er steeds meer verschillende soorten ondernemers bij gekomen. Ik vind het interessant om te horen hoe andere ondernemers hun bedrijf runnen. Ik krijg veel energie van de gesprekken en de inspirerende sprekers.

Waar ben jij Stiek’mtrots op?
Met een lach op haar gezicht zegt Wilma dat ze trots is op haar bedrijf en dat het haar gelukt is om samen met haar team het “thuis gevoel” bij FysioSport te creëren.  We hebben een fijn team die elkaar in zowel mooie als moeilijke tijden blijven steunen.

Met welke ondernemer/bedrijf zou jij in de toekomst wel eens willen samenwerken?
Ik heb een vrij vast netwerk waar ik nu mee samenwerk en dat bevalt mij goed. Zelf ben ik net wel benaderd voor een nieuwe samenwerking in het kader van de WMO. Enthousiast vertelt Wilma over het project dat in samenwerking met de gemeente Weststellingwerf tot stand is gekomen. Het project past helemaal in de visie van het bedrijf wat door middel van preventie mensen langer zelfredzaam en actief wil houden.

Naar wie ben jij benieuwd binnen de CCW en zou je willen uitdagen voor een volgend interview?
Lachend vertelt Wilma dat ze daar al over na had gedacht en dat ze Eerde de Vries van Omni De Vries Advocaten wil uitdagen voor het volgende interview. Hij schrijft altijd leuke columns en ik ben benieuwd naar zijn verhaal.

We sluiten het interview en we krijgen nog een rondleiding van Wilma. Vol gedrevenheid vertelt ze over haar bedrijf en haar visie. Nadine maakt nog wat mooie foto’s en voldaan rijden we het parkeerterrein weer af.

Gerelateerde berichten