Gemeente Weststellingwerf, SOW en WOW steunen lokale ondernemers

Algemeen, CCW, SOW, WOW
Henk Verkerk (voorzitter SOW) reikt voucher uit aan Sonja de Boer (restaurant ‘t Stadhuys)
Achteraan van links aan rechts: Roelof Theun Hoen (wethouder), Kees Koopstra (centrummanager van WOW), Ben Lagerhuis (restaurant Ben Lagerhuis en restaurant ‘t Stadhuys) en Guido Niehaus (Pub ’84). (© Lenus van der Broek)

Veel ondernemers, waaronder winkeliers, ondernemers met een contactberoep en horecaondernemers worden hard geraakt door de coronacrisis. Gemeente Weststellingwerf, Stichting Ondernemersfonds Weststellingwerf (SOW) en Winkeliers- en Ondernemersvereniging Wolvega (WOW) hebben besproken hoe zij lokale ondernemers kunnen ondersteunen. Met als resultaat verlaging van de reclamebelasting, een voucher van € 1.000,- voor horecaondernemers om samen activiteiten te organiseren en verlaging van de WOW-contributie.

“Ondernemers hebben het zwaar. We realiseren ons dat het kleine tegemoetkomingen zijn en dat we de financiële problemen van ondernemers hiermee niet oplossen. Met deze maatregelen komen we ze iets tegemoet en steunen we hen in deze moeilijke tijd’’, vertelt wethouder Roelof Theun Hoen.

“Het is belangrijk dat de consument na de lockdown de weg naar Wolvega weer gaat vinden en bij de lokale ondernemer bestelt en koopt. Meer en nieuwe (coronaproof) activiteiten zijn nodig om het centrum van Wolvega levendig en gezellig te maken. Deze maatregelen helpen daarbij’’, vertelt Henk Verkerk, voorzitter van het Ondernemersfonds.

Verlaging reclamebelasting
Ondernemers die in Wolvega reclame hebben die vanaf de openbare weg zichtbaar is, betalen daarover jaarlijks belasting. Het te betalen bedrag is afhankelijk van de locatie en de WOZ-waarde van het bedrijfspand. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om de reclamebelasting voor het jaar 2021 te verlagen. De tarieven voor ondernemers in het centrum van Wolvega worden gehalveerd en zijn dan gelijk aan de tarieven voor de bedrijventerreinen. Deze maatregel bespaart de meeste ondernemers een bedrag tussen de € 50 en € 375. De gemeenteraad besluit hierover op 29 maart.

Ondernemersfonds
De opbrengst van de reclamebelasting gaat ieder jaar naar het Ondernemersfonds van de SOW. Dit fonds wordt gebruikt voor evenementen en projecten zoals het Lindefestival, aankleding van het Centrumplein, regiomarketing en diverse overige activiteiten die het economisch klimaat verbeteren. Door het verlagen van de reclamebelasting gaat er minder geld naar het Ondernemersfonds. Daarom vult de gemeente Weststellingwerf de opbrengst dit jaar deels aan met een bedrag van circa € 7.000.

Voucher voor horecaondernemers
Om de horeca in Wolvega extra te ondersteunen krijgt iedere horecaondernemer uit het Ondernemersfonds een voucher ter waarde van € 1.000,- aangeboden. Deze voucher is bedoeld om samen nieuwe activiteiten te organiseren wanneer dat weer mogelijk is. Met de voucher wordt de helft van de kosten voor activiteiten vergoed tot een maximumbedrag van € 1.000,-. De horecaondernemers krijgen de voucher eind maart toegestuurd.

Verlaging contributie WOW
De WOW verlaagt de jaarlijkse contributie voor 2021 van € 200,- naar € 100,-. De WOW wil hiermee haar leden in deze moeilijke tijd tegemoet komen en behouden. Ook hoopt de vereniging dat het voor andere ondernemers en winkeliers aantrekkelijker wordt om lid te worden.

Hulp nodig?
Ondernemers die hard geraakt worden door de coronacrisis kunnen contact opnemen met hun contactpersoon bij de gemeente via ondernemers@weststellingwerf.nl of bellen met (0561) 691235. Getroffen ondernemers kunnen een betalingsregeling te treffen. Voor vragen aan de SOW kunnen ondernemers mailen naar bestuursow@gmail.com

Gerelateerde berichten