Gemeente peilt behoefte aan breedbandinternet

Wolvega – Inwoners en ondernemers in het buitengebied van de gemeente Weststellingwerf hebben vaak te maken met een slechte internetverbinding. De provincie Fryslân heeft recent de

regie genomen in de aanleg van breedbandinternet via glasvezel. Op 12 juli  besloot de provincie om met KabelNoord in zee te gaan. Voor de aanleg is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk inwoners meedoen. Daarom inventariseert de gemeente Weststellingwerf deze zomer de behoefte aan breedbandinternet in Weststellingwerf via de website Weststellingwerf.OpGlas.nl.

Witte gebieden

In de gemeente Weststellingwerf zijn ruim 2.300 adressen in dorpen en buitengebieden die een slechte (minder dan 30Mb per seconde) of geen internetverbinding hebben. In deze zogenaamde ‘witte gebieden’ is het kostbaar om te investeren in het netwerk. De gemeente Weststellingwerf vindt net als de provincie Fryslân dat een goede bereikbaarheid via internet van groot belang is voor de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van dorpen en buitengebieden.

Weststellingwerf.OpGlas.nl

De verwachting is dat voorjaar 2017 gestart kan worden met de aanleg van glasvezel. Eind 2019 dient 95% van de witte gebieden over snel internet te beschikken. Dit najaar zult u van de provincie Fryslân en KabelNoord een concreet aanbod ontvangen. Doel is om aansluitkosten acceptabel te houden. De inschatting is dat straks 15 euro per maand voor de extra aanlegkosten moet worden betaald. Deze aansluitbijdrage komt bovenop de kosten van een abonnement voor internet, televisie en bellen. Zij krijgen de keuze uit verschillende providers. Wanneer meer dan 60% van de inwoners en ondernemers in de witte gebieden van Weststellingwerf  meedoet, kan hier glasvezel worden gerealiseerd. Daarom ontvangen de ruim 2.300 adressen in Weststellingwerf deze week een brief, waarin zij worden gevraagd via de website http://Weststellingwerf.OpGlas.nl alvast hun behoefte aan breedband internet via glasvezel -geheel vrijblijvend- vast te leggen. Voor meer informatie kunnen zij ook op deze website terecht. Ook op www.weststellingwerf.nl vindt u meer informatie

Voldoende deelnemers

Om inwoners bewust te maken van deze belangrijke ontwikkeling, peilt de gemeente Weststellingwerf nu alvast de behoefte. En we hopen hiermee natuurlijk een zo hoog mogelijk deelnamepercentage te halen. Wanneer er voldoende deelnemers zijn, wordt onder regie van de provincie Fryslân een aanbod vastgesteld. Inwoners en ondernemers wordt dan gevraagd of zij daadwerkelijk breedbandinternet via glasvezel willen ontvangen en welk internetpakket (eventueel aangevuld met TV en telefoon) zij willen afnemen voor welke prijs. Hiervoor gaan zij dan een contract aan met het netwerkbedrijf.

Digitale bereikbaarheid

Een goede bereikbaarheid via internet is van groot belang voor de leefbaarheid in dorpen en buitengebieden. Denk bijvoorbeeld aan thuiswerken, uw bedrijfsvoering,  studiemogelijkheden, contacten met familie en vrienden, het volgen van het nieuws of ‘gewoon’ haarscherp beeld op uw tv. In de toekomst zal het gebruik van internet alleen maar toenemen door o.a. nieuwe vormen van digitale dienstverlening.

Breedbandinternet via glasvezel

Breedbandinternet biedt een verbinding die toekomstbestendig is, omdat er veel capaciteit beschikbaar is voor het versturen en ontvangen van informatie. En glasvezelkabels kunnen grote hoeveelheden informatie supersnel (meer dan 100Mb per seconde) vervoeren. Daarnaast is het mogelijk om haarscherpe TV te ontvangen en kunnen ook telefoongesprekken via glasvezel verlopen.

LogoOpGlas

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.