Eerde de Vries van Omny de Vries advocaten heeft de uitdaging van Wilma ter Haar aangenomen en op een maandagmiddag schuiven wij bij hem aan de tafel op z’n kantoor aan de Harenstraat in Wolvega.
We kennen Eerde natuurlijk van z’n columns in de Stellingwerver en van bijdrage/plaatsingen op LinkedIn, maar wat hebben wij altijd al willen weten van deze bescheiden man die niet graag over zichzelf praat en ook wel de Fietsende advocaat van Wolvega wordt genoemd?
Sinds 1983 is Eerde de Vries advocaat in Wolvega. Honkvast en daardoor goed ingeburgerd in de plaatselijke samenleving. Door de jaren heen heeft hij zich steeds meer ontwikkeld als een gelijkwaardige gesprekspartner van de ondernemer. Toch beperkt Eerde zich niet tot de zakelijke markt. Met evenveel passie en betrokkenheid staat hij particulieren bij die verstrikt zijn geraakt in het juridische woud, een arbeidsgeschil hebben of in financiële problemen zijn geraakt. Steeds staat het belang van de klant voorop. Verder valt op de site te lezen dat het kantoor uit 5 zelfstandige advocaten bestaat, die ieder voor eigen rekening en risico hun werkzaamheden verrichten.
Zou je kunnen omschrijven wie je bent hoe je ooit bent begonnen als advocaat?
Eerde vertelt dat hij is geboren in Rotterdam en getogen in Amsterdam. Op zijn 27e is hij vanwege het vak in Weststellingwerf terechtgekomen. Hij is 65 jaar, vader van 2 kinderen en woont samen met zijn vrouw in de Hoeve.
Hij heeft destijds voor een rechtenstudie gekozen, omdat hij toen niet echt wist, wat voor universitaire studie hij wilde gaan doen. Pas in het laatste jaar had hij als keuzevak RechtHulp VU, een soort Rechtswinkel en daar ontdekte hij al wat die droge en zware theorie in de praktijk betekende. En dat vond hij wél leuk!
Daar hield hij spreekuur is buurthuizen en dan kwamen allerlei vraagstukken voorbij van lekkend dak, schuld bij Wehkamp tot aan een echtscheiding, waar hij (rechts)hulp kon bieden. Ondertussen is het alweer bijna 40 jaar geleden dat Eerde voor zichzelf is begonnen.
Wat is je visie en wat wil je met je bedrijf uitstralen?
“Laagdrempeligheid en ieder z’n vak”, zegt hij. Eerde vertelt dat zijn kracht zit in het terugbrengen van een lang verhaal tot de juridische essentie. Hij beschikt over een goed analytisch vermogen en is niet te bang om af en toe tegen een klant te zeggen: “Hier geloof ik geen barst van, laat staan de rechter”.
Cliënten weten de weg naar Omny de Vries advocaten van oudsher te vinden en komen vaak terug voor weer een nieuw advies. “We gaan wel weer naar dat kleine ‘mannegie’, die heeft ons de vorige keer ook goed geholpen”, hoorde hij weleens zeggen. Met veel klanten heeft hij een vertrouwensrelatie opgebouwd en is hij de ‘huisadvocaat’ geworden.
Wat maakt voor jou ondernemen interessant of juist lastig?
Eerde vertelt dat hij de administratieve lastendruk erg vervelend vindt, want als ondernemer moet je gewoon je werk kunnen doen. Wat hij een voordeel van het ondernemerschap vindt, is dat hij niet bij elke beslissing toestemming hoeft te vragen bij een directie.
Kun je ook aangeven waar jij de meeste inspiratie van krijgt?
Hierop antwoord Eerde: “Menselijk contact en het zoveel mogelijk voorkomen van escalaties”. Na al die jaren van juridische strijd, durft hij zich nog overal te vertonen. Brainstormend en klankbordend een oplossing zoeken, zo werkt hij graag. De ondernemer weet van ondernemen en hij weet meer van juridische aspecten rondom het ondernemen.
Wat betekent het netwerken bij de CCW voor jou?
Eerde legt uit dat het woord “drempelverlaging” bij hem opkomt als hij aan netwerken bij de CCW denkt. Het leidt snel tot contact tijdens een bijeenkomst, omdat je dan gelijk iets kunt vragen zonder eerst telefonisch contact te hoeven zoeken. Eerde heeft het gevoel dat je hierdoor sneller tot de kern komt.
Met welke ondernemer/bedrijf zou jij in de toekomst wel eens willen samenwerken of werk je veel samen?
Eerde vertelt dat hij door zijn vakgebied al veel samenwerkt met notarissen en deurwaarder.
Als advocaat geldt dat je vaak samenwerkt met een de club die het dichtst bij je staat, maar soms heb je in zaken en een bij faillissementen technische of boekhoudkundige kennis nodig en dan is samenwerking met zulke deskundige ook heel leerzaam en inspirerend.
Waar ben jij Stiek’m trots op?
Eerde lacht en geeft aan dat hij er trots op is dat hij zonder kleerscheuren zijn pensioen mag halen. En dat hij nog onderdeel uit mag maken van een dorpsgemeenschap.
Naar wie ben jij benieuwd binnen de CCW en zou je willen uitdagen voor een volgend interview?
Eerde vertelt dat hij vanuit zijn nevenfuncties, als bestuurslid van Bedrijvenverzamelgebouw, veel met Adrie Bakker heeft samengewerkt. Hij gunt Adri een soort van afscheidsinterview. Daarnaast is hij ook geïnteresseerd in hoe het is om zoveel jaar voor de sociale woningbouw bezig te zijn én wat Adri zijn mening over de huidige woningcrisis is.
Op het moment dat we het gesprek aan het afronden zijn, valt ons oog op de vele wetboeken die op zijn bureau staan en zijn toga, welke aan de kapstok in zijn kantoor hangt. Eerde vertelt dat hij deze van z’n opa heeft gekregen. Zijn opa was hoofdmeester op een school in Dordrecht en maakte vaak het grapje ‘dat ze nu beide meester waren’. Als laatste geeft Eerde nog een rondleiding door zijn kantoor en nemen we na een zeer gezellig gesprek afscheid. Eerde bedankt voor je hartelijke ontvangst en het prettige, openhartige gesprek.