Parkmanagement

Af en toe ziet u de brandweer oefenen bij een bedrijf bij u op het industrieterrein. Meestal gaat dat initiatief vanuit een werknemer die brandweervrijwilliger is. Soms gebeurt dat ook op verzoek van het bedrijf zelf. Het kan ook gebeuren dat de brandweer het initiatief ervoor neemt. Omdat bijvoorbeeld bij een eventueel incident in dat bedrijf, het een grote invloed heeft op de omgeving.

Het oefenen van de brandweer is bedoeld om de vrijwillige blusploegleden te trainen en geoefend te houden in verschillende situaties. En dat is mooi dat het op verschillende locaties kan. Helaas is het niet zo dat elke oefening bij elk bedrijf kan worden gedaan. Heel simpel: een oefening waarbij er water/schuim moet worden gebruikt wil je immers niet binnen jou bedrijf hebben.

Uiteraard kan wel door de eigen BHV mee worden getraind: immers een brand in een bedrijf wordt eerst behandeld door de BHV en daarna komt de brandweer ter plaatse en werkt samen met de BHV om het incident tot een goed einde te brengen.

Het is echter geen garantie dat, als de brandweer bij u komt oefenen, er dan ook geen brand zal uitbreken, of dat wij dan precies weten hoe te handelen. Maar mocht u des ondanks willen dat de brandweer bij u komt oefenen: neem dan contact op met plaatselijke blusploeg of met het Parkmanagement Wolvega. Hou er wel rekening mee dat het verzoek niet direct wordt ingewilligd. Soms kan het even duren omdat de juiste oefening nog niet in het oefenschema voorkomt.

Een brandweer oefening is geen controle middel, daar hebben we andere beroepscollega’s voor. Het is ook niet bedoeld om eventuele (illegale) activiteiten te legaliseren. Bovenstaande maatregelen kunnen echter wel inhouden dat de brandweer niet bij u kan komen oefenen.

Nog even een tip van ons: Zorg voor goede gegevensoverdracht bij een calamiteit. Zorg ervoor dat als de brandweer ter plaatse komt, u hen een plattegrond en belangrijke informatie kunt geven, bijvoorbeeld over de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, de plaats van gasafsluiters en dergelijke.

Wilt u meer weten over deze brandweeroefeningen klik dan op de lees meer button of neem contact op via info@parkmanagementwolvega.nl