Annex3 Consulting | Linda Jones

Linda Jones heeft de uitdaging van Désiree aangenomen.

Op donderdagochtend 4 maart starten we, onder het genot van een bakje koffie, onze laptop op om via teams het interview af te nemen. Linda is al online en reageert meteen enthousiast als we onze kennismaking starten.  

Zou je kunnen omschrijven wie je bent en wat je doet?
Oorspronkelijk kom ik uit IJmuiden en ongeveer 20 jaar geleden ben ik, samen met mijn man, naar Zandhuizen verhuisd. Mijn man was mijn Engelse buurman in het studentenhuis in Utrecht, waar ik chemie heb gestudeerd. Nadat ik bij verschillende bedrijven heb gewerkt, ben ik in 2013 voor mezelf gestart met mijn bedrijf “Annex3 Consulting”.

Met mijn bedrijf help ik klanten met wet-en regelgeving voor chemische producten, voornamelijk met de dossiers voor de toelating van biociden. Er zijn wel veel raakvlakken met de pesticide wetgeving, maar ik houd me met name bezig met de biocide kant. Biociden zijn bijvoorbeeld houtbeschermingsmiddelen, desinfectiemiddelen, antifouling voor schepen of een algen verwijderaar. Om nieuwe producten/stoffen op de markt te krijgen heeft een bedrijf toelating nodig van het CTGB of andere internationale autoriteiten. Dit om aan te tonen of de stoffen/ producten veilig zijn voor mens en milieu.

Mijn klanten zijn zowel multinationals als startups. Het start vaak met een ad hoc vraag en uiteindelijk gaan we daarna dikwijls een jarenlange samenwerking aan. Soms heb ik ook projecten die maar 2 á 3 maanden duren.

Hoe kom je aan je klanten?
In het begin had ik de meeste klanten uit mijn netwerk van de branchevereniging toen ik nog in loondienst was of via andere consultants. Daarnaast heb ik verschillende congressen en bijeenkomsten bijgewoond, waardoor ik veel verschillende mensen heb leren kennen. Veel nieuwe contacten gaan nu van mond-tot-mond. Helaas zijn er door covid-19 geen netwerkbijeenkomsten meer geweest. Deze bijeenkomsten mis ik wel, met name vanwege het persoonlijke contact. Ik werk nu vanuit mijn eigen kantoor in het oude bankgebouw in Oldeberkoop. Daar zit ik alweer 3 jaar en ondertussen zijn we bezig met het bouwen van een kantoor aan huis.

Wat was 8 jaar geleden jouw drijfveer om voor jezelf te starten?
Ik heb het altijd fijn gevonden om een bepaalde vrijheid te hebben in mijn werk, “mijn eigen winkeltje”.  Daarnaast zat ik in mijn laatste functie niet meer zo op mijn plek en ben gaan nadenken over wat ik wilde gaan doen. Dit deed ik samen met mijn man, die vanwege ziekte zijn oude werkzaamheden niet meer kon oppakken. We hebben het er ook over gehad om iets gezamenlijk op te starten. Ik dacht toen niet meteen in de richting van de functie die ik destijds in loondienst had. Toch kwam ik, op advies van mijn man, tot de conclusie dat mijn kracht in mijn eigen vakgebied (chemie en regelgeving) ligt en daarom ben ik gestart als zelfstandig consultant.

Wat wil je met je bedrijf uitstralen?
In mijn e-mailhandtekening heb ik de tekst “back to the source” vermeld. Daarmee bedoel ik terug naar de “oer documenten”. Ik werk met dynamische regelgeving, waarbij ik het belangrijk vind dat het niet wordt vergeten waar het écht om gaat.

Ook heb ik het logo van Fossielvrij Friesland onder mijn handtekening. Ik vind het belangrijk om met dingen bezig te zijn die een link hebben met duurzaamheid. Dit neem ik ook mee in mijn klantadviezen. Als er stoffen zijn waarbij we weten dat het een negatief effect heeft op de gezondheid. Waarom dan nu al niet kijken naar een beter alternatief.

Wat maakt voor jou het ondernemen interessant of juist lastig?
Het zelf kunnen bepalen en geen kaders hebben van bovenaf vind ik erg prettig. Er zijn, naar mijn idee, weinig nadelen aan het zelfstandig werken. Al vind ik het soms nog wel lastig om, bij meerdere aanvragen, mijn tijd in te delen. Ik probeer dan wat te schuiven in mijn agenda en op zo’n moment lijkt het mij soms handig om er iemand erbij te hebben. Toch vind ik dit een lastige stap om te nemen, omdat het gaat om de identiteit van mijn bedrijf en bijvoorbeeld de manier waarop klanten worden benaderd. Iedereen doet dat toch op zijn/haar eigen manier. Daarom werk ik nu meestal met andere consultants, zodat ik opdrachten waar ik onvoldoende tijd voor heb, kan doorgeven. Al is dit ook wel lastig omdat ik in een nichemarkt werk, waardoor er weinig consultants zijn met deze specifieke kennis.

Waar haal jij de meeste inspiratie uit?
Dit haal ik uit het uitzoeken van nieuwe complexe dingen. Ik ga dan echt diep de materie in en onderzoek of het anders of efficiënter kan. En als ik even mijn dag niet heb, dan ga ik mijn administratie doen. Dat vind ik zelfs nog leuk ook, zegt Linda lachend.

Wat betekent (voor jou) ondernemen in Weststellingwerf
Op dit moment heb ik geen klanten in Weststellingwerf, maar heb ik wel met de gemeente Weststellingwerf te maken. Met name door de bouw van mijn kantoor aan huis. Mijn ervaring is dat de CCW de afstand tussen ondernemers en gemeente kleiner maakt.

Wat is het doel van netwerken als lid van de CCW?
Voordat ik voor mezelf was gestart werkte ik in Amsterdam en was hierdoor gedurende de week nauwelijks in Zandhuizen. Hierdoor had ik bijna geen zakelijk en privé netwerk opgebouwd. Toen ik voor mezelf ging werken, had ik meer behoefte om in contact te komen met mensen in mijn omgeving. Daarom ben ik toen lid geworden van de CCW.

Waar ben jij Stiek’mtrots op?
Als ik terugblik in de tijd dan ben ik best een beetje trots op mijzelf. Ondanks covid-19 en de ziekte van mijn man ben ik in staat gebleven om mijn bedrijf door te laten draaien. Daar ben ik ook dankbaar voor, omdat het niet iedereen is gegeven om gedurende het afgelopen jaar voldoende werk te hebben.

Met welke ondernemer/bedrijf zou jij in de toekomst wel eens willen samenwerken?
Graag zou ik nog foto voor mijn LinkedIn-pagina willen laten maken door Nadine de Ruiter. Ik had dit al een tijdje geleden tegen haar gezegd, maar het is er door mijn toedoen nog niet van gekomen.

Daarnaast heb ik een keer een rondleiding bij Motip gehad en zij zitten qua producten soms in de richting van mijn vakgebied. Het lijk mij interessant om met hen samen te werken.

Heb jij nog een mooie of specifieke vraag aan de gemeente in het kader van ondernemen in Weststellingwerf?
Op dit moment neem ik deel aan de cursus Politiek actief en heb ik daar een vraag gesteld m.b.t. de nieuwe omgevingsverordening. De provincie geeft alleen toestemming om windmolens op agrarische erven te plaatsen, terwijl er binnen de gemeente/ provincie veel meer mogelijkheden zijn. Ik snap dat mensen er geen last van moeten hebben, maar bijvoorbeeld het voetbalveld van Zandhuizen zou misschien ook wel een geschikte plek zijn voor een kleine windmolen (< 15 m). Gezien het belang van duurzaamheid snap ik niet dat de provincie deze beperking heeft opgelegd. Mijn advies én vraag aan de gemeente is om hierachter aan te gaan en te kijken naar de mogelijkheden.

Naar wie ben jij benieuwd binnen de CCW en zou je willen uitdagen voor een volgend interview?
Linda hoeft daar niet lang over na te denken en zegt: “Wim Kemper”. Wim zijn bedrijf heet  “Bouwbedrijf Kemper“en heeft veel bij ons thuis gedaan. Daarnaast zie ik dat hij in onze omgeving veel mooie en duurzame dingen maakt. Als ik ergens langs rijd en een mooi pand zie, dan staat er vaak een bord van bouwbedrijf Kemper bij. Wim denkt met je mee en hij is een aardige en positieve man.

Wim neem jij de uitdaging aan?

En dan als laatste: wil je verder nog iets kwijt aan de CCW?
Linda denkt even diep na en geeft aan dat ze het bezoeken van verschillende bedrijven altijd erg leuk en inspirerend vindt. Hierdoor zie je dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Linda begint te lachen en zegt dat ze de Mibo bijeenkomsten ook wel erg grappig vindt. Ze heeft er erg hard om moeten lachen, met name omdat ze het poppetje niet onder controle kreeg met haar muis.

De tijd is voorbijgevlogen en wat was het een spontaan en leuk gesprek! Linda heel erg bedankt hiervoor 😊. We vonden het erg interessant om te horen waar je allemaal mee bezig bent. Zowel op het gebied van je werkzaamheden als duurzaamheid. Succes nog de komende tijd zowel op zakelijk als privé vlak.

Gerelateerde berichten