Bouwbedrijf Kemper | Wim Kemper

Wim Kemper heeft de uitdaging van Linda aangenomen.

Op een regenachtige woensdagmiddag komen we aan bij Bouwbedrijf Kemper. We worden hartelijk ontvangen door Wim en Maria Kemper, die samen op kantoor aan het werk zijn. Wim geeft bij aankomst aan dat hij niet graag in de belangstelling staat, maar omdat dit alleen in de CCW-nieuwsbrief komt vindt hij het deze keer prima. Snel verstuurt hij nog een mailtje en voor we het weten zijn we gezellig met elkaar aan de praat.

Zou je kunnen omschrijven hoe je bent gestart met het bedrijf?
Vanaf mijn 15de ben ik werkzaam in de bouw. Tijdens de avonduren ben ik doorgegaan met studeren. Toen ik op mijn 32ste mijn aannemersdiploma had behaald kreeg ik het idee dat ik het werk ook wel voor mezelf kon doen. Samen met Maria ben ik toen, in 1987, met mijn eigen ambachtelijke bouwbedrijf gestart.

Ons 1ste project was een huisje in Kalenberg. Dit moest gerestaureerd worden in de originele stijl. Hierdoor kwam er veel maatwerk aan te pas. Wim vertelt ons enthousiast dat hij dit juist prachtig vindt aan zijn vak.

Wat wil je met je bedrijf uitstralen?
Kwaliteit en ambacht zijn onze sterke punten en dit willen we als bedrijf ook uitstralen. ‘Het moet gewoon goed’, vertelt Wim ons. Belangrijk is dat wat we maken ook duurzaam is. Maria vult hierbij aan dat duurzaam voor hun betekent dat het onderhoudsvriendelijk blijft door het gebruik van kwalitatieve materialen en technieken. Dat het decennialang nog functioneel is en niet na 10 jaar al moet worden vervangen.

Naast het leveren van kwaliteit wil Wim met zijn bouwbedrijf ook ambachtelijkheid uitstralen. Zoals Wim zegt: ‘’Ambachtelijke werkzaamheden geven een toegevoegde waarde aan het product. Wat niet prefab in de handel is, wil niet zeggen dat het niet kan worden gemaakt. Dan doen we dat gewoon zelf.’ Belangrijk daarbij is dat we het wel op een veilige en verantwoorde manier kunnen maken.

Hoe weten de mensen jullie te vinden?
Wij hebben zelden reclame gemaakt voor ons bedrijf. De meeste klanten wonen in een straal van 25 km rond Oldeholtpade en komen via mond-tot-mondreclame bij ons terecht. Soms verhuist een klant naar een ander deel van Nederland. Daardoor hebben we ook wel projecten buiten Weststellingwerf.

Trots laat Wim ons zijn reviews zien, waarin bouwbedrijf Kemper een 9,5 scoort op uitstekende kwaliteit en dienstverlening. Dat is toch wel iets om Stiekm Trots op te zijn!

Wat maakt voor jou het ondernemen interessant of juist lastig?
‘De uitdagingen in mijn vakgebied zijn juist prachtig mooi’, zegt Wim. Iets maken wat een opdrachtgever voor ogen heeft is en blijft DE uitdaging. Wim vertelt ons enthousiast en gedreven over een aantal projecten.

Het samen doen, maakt het ondernemen leuk. Binnen het bedrijf is er dan ook een goede werkverdeling. Wim maakt zelf de calculaties, doet de werkvoorbereiding, bestelt materialen en controleert de bouw. Maria doet de boekhouding en overige administratieve taken. Daarnaast zijn zowel Wim als Maria trots op de collega’s die bij hen werken. Allround vakmannen die ze kunnen vertrouwen en die de kwaliteit en ambacht leveren die bij het bedrijf past.

Naast deze ervaren collega’s, vindt Wim het mooi om leerling timmermannen op te leiden. ‘Door te doen en fouten te maken, leer je het meest’, zegt Wim lachend.

Waar haal jij de meeste inspiratie uit?
Vanuit de gesprekken met onze klanten. Door klantgericht te luisteren probeer ik op mijn netvlies het gewenste plaatje van de klant te krijgen. Het mooiste is dan dat wij het precies zo kunnen maken wat de klant in gedachten heeft.

Wat is een bijzonder project voor jou geweest?
Wim moet even nadenken, want er zijn zoveel mooie en bijzondere projecten geweest. Wat hem nog goed bij is gebleven is een project waarbij het hele voorhuis van een boerderij op stempels stond. ‘Toen ik ’s avonds wegging hoopte ik maar dat het niet te hard ging waaien’, vertelde Wim lachend.

De kerk op de hoogte in Wolvega en het verbouwen van café “de Rustende jager” in Oldeholtpade waren ook mooie projecten, waar we erg trots op zijn.

Wat betekent (voor jou) ondernemen in Weststellingwerf?
De mentaliteit in Weststellingwerf is heel gemoedelijk en voelt vertrouwd. Ik ben er zelf opgegroeid en voel me prettig bij het dialect en de omgeving.

Wat is het doel van netwerken als lid van de CCW?
Het mooie aan de CCW is de verscheidenheid aan bedrijven. Voor ons is het onderlinge contact en het leren van elkaar het belangrijkste doel.

Waar ben jij Stiekm Trots op?
We zijn met name trots op dat we het echt samen doen en dan bedoel ik met alle collega’s van ons bedrijf. We hebben een fijne werksfeer, helpen elkaar en hebben respect voor elkaar. Daarnaast zijn we ook trots op alle projecten die we hebben gedaan, van klein tot groot.

Met welke ondernemer/bedrijf zou jij in de toekomst wel eens willen samenwerken?
Op dit moment werken wij met vaste onderaannemers (metselaars, installateurs ed.) en dat bevalt ons erg goed. We hebben in al die jaren een mooie samenwerking opgebouwd, waardoor je elkaar kan vertrouwen.

Naar wie ben jij benieuwd binnen de CCW en zou je willen uitdagen voor een volgend interview?
Wim hoeft daar niet lang over na te denken: Klaske Speerstra van autobedrijf Speerstra in Wolvega. Wij zijn al jaren bij deze garage en het is daar altijd hartstikke goed. We leveren de auto vol vertrouwen af en deze wordt ook altijd weer perfect afgeleverd.

Klaske neem jij de uitdaging aan?

En dan als laatste: wil je verder nog iets kwijt aan de CCW?
We zijn heel tevreden over de CCW. Daarom willen we de leden die bijna nooit naar de netwerkbijeenkomsten komen adviseren om, zodra deze bijeenkomsten weer mogen worden georganiseerd, er eens heen te gaan. Het is echt de moeite waard om met collega-ondernemers in contact te komen en van elkaar te leren.

Het interview is bijna ten einde, maar er zijn nog zoveel leuke ervaringen en projecten om te bespreken. Bijvoorbeeld dat Wim en Maria gezamenlijk (voor privé) 3 huizen hebben gebouwd waarbij hun laatste aanwinst naast het bedrijf staat. Dit huis was één van de eerste huizen in Friesland die van het aardgas af was. Wim en Maria hebben nog veel passie voor het bedrijf en denken er dan ook nog niet over na om te stoppen.

Ondertussen begint het zonnetje te schijnen en gaan Wim en Nadine naar buiten om een mooie foto te maken. Bij deze willen we Wim en Maria van harte bedanken voor hun gastvrijheid en openheid!

Gerelateerde berichten